• KK

Lawendowe cudo

Naturalny olejek eteryczny uzyskiwany w procesie destylacji parą wodną kwiatów lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia) ma intensywny zapach i aromat lawendy. Pochodzi z niewielkich manufaktur w Bułgarii i Francji, zajmujących się pozyskiwaniem najwyższej jakości olejków eterycznych poczynając od ekologicznej uprawy lawendy, poprzez ich zbieranie i uzyskiwanie surowca końcowego.


Olejek lawendowy często stosowany w aromaterapii ze względu na udowodnione naukowo właściwości relaksujące i antydepresyjne. Zapach lawendy działa uspokajająco, ułatwia zasypianie. Pomocny przy migrenach, na ból głowy i bóle menstruacyjne. Wykorzystywany w medycynie i kosmetologii ze względu na właściwości antyseptyczne, antytoksyczne, odkażające, bakteriobójcze, przeciwzakaźne, odtruwające, przeciwbólowe, przeciwskurczowe i poprawiające ukrwienie naskórka. Doskonały przy zwalczaniu bólu głowy, migreny, bezsenności. Również idealnie sprawdza się jako dodatek do kosmetyków o działaniu relaksującym.




Skutecznie działa jako dodatek do pielęgnacji naskórka łagodzą drobne podrażnienia i zaczerwienienia. Doskonale sprawdzi się w przypadku cery tłustej i mieszanej, zmniejsza wydzielanie sebum. Olejek polecany jest przy trądziku, łagodzi stany zapalne i efektywnie zwalcza bakterie, które powodują problemy skórne. Ze względu na właściwości nawilżające i łagodzące świąd wykorzystywany przy leczeniu egzemy. Silne przeciwutleniacze skutecznie zwalczają szkodliwe działanie wolnych rodników działając detoksykująco. Olejek lawendowy znajduje również zastosowanie jako naturalny tonik, poprawia krążenie zapewniając odżywienie komórek skóry i poprawę jej kolorytu. Właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne lawendy sprawiają że olejek przyspiesza gojenie ran i oparzeń oraz łagodzi obrzęki po ukąszeniach owadów. To także skuteczny środek na odstraszanie komarów i moli, owady nie tolerują zapachu lawendy.


Pomaga również w leczeniu dolegliwości skóry głowy jak łupież, łuszczyca, wypadające i osłabione oraz przetłuszczające się włosy. Masaż skóry głowy z użyciem olejku lawendowego poprawia krążenie krwi, przyspieszając wzrost włosów. Olejek pomocy jest także w walce ze suchą i swędzącą skórą głowy.





Stosowanie

Olejek eteryczny lawendowy można stosować bezpośrednio na skórę – punktowo – na drobne ranki, pryszcze czy ukąszenia owadów. Po rozcieńczeniu do masażu ciała, jako dodatek do szamponów i kąpieli.


Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do kremów, balsamów, maseł oraz mydeł zarówno z bazy mydlanej jak i tradycyjnych sodowych produkowanych metodą na zimno.


Znajduje zastosowanie również w aromaterapii, w tym celu należy dodać kilka kropli olejku lawendowego do gorącej wody, nawilżacza powietrza lub kominka aromatycznego.


140 wyświetlenia

DOŁĄCZ DO DE LA TIERRA

zapisz się do naszego newslettera

  • Facebook
  • Instagram

© 2019 by DE LA TIERRA.